Често поставувани прашања

Добредојдовте! Во овој таб ќе најдете одговори на најчесто поставуваните прашања. Списокот на прашања постојано се проширува, па доколку не го најдете одговорот овде - контактирајте не.
 
1. Не можам да го видам полскиот наставник во поставките на апликацијата (Android).

Апликацијата ги користи системските лектори за Android инсталирани на уредот. Најверојатно, не е инсталиран соодветен наставник во системот или даден наставник за овој уред не е достапен. оди до Поставки и обележувачи Пристапност (Пристапност). Потоа одете на јазичето Текст во говор и во поставките Инсталирајте гласовни податоци на правилен јазик.

2. Не можам да го видам наставникот по пол во поставките на апликацијата (WINDOWS 10).
Најверојатно, гласовните податоци за јазикот не се инсталирани. Во Windows, одете на: Поставки> Време и јазик> Регион и јазик и од делот јазици изберете полски јазик. Потоа одете на опции и преземете ги податоците во делот Говор.

3. Не можам да го видам наставникот по пол во поставките на апликацијата (WINDOWS 7).

Најверојатно, гласовните податоци за јазикот не се инсталирани. Преземете го инсталаторот за гласовно поврзување: https://www.tim-aac.com/files/VoicesInstaller.exe . Вклучете го инсталаторот и изберете ја опцијата Полска (Полска) Паулина и потврдете ја инсталацијата со копчето „Инсталирај избран глас“. За да проверите дали гласот е инсталиран, изберете Старт, внесете ја фразата „текст во говор“, изберете ја прикажаната ставка и проширете ги достапните јазици. Како на сликата подолу.

Сега можеме да ја вклучиме апликацијата Tim и да избереме нов јазик.

4. Дали еднаш купената апликација може да се инсталира на повеќе уреди?

Секоја купена апликација е поврзана со доделување на еден клуч за лиценца, кој може да се активира само на еден уред. Така, една купена апликација може да се инсталира на еден уред. Доколку е потребно, можно е да се врати лиценцата и да се пренесе на друг уред (Поставки-> Профил-> Лиценца за враќање). Треба да се запомни дека враќањето на лиценцата ги отстранува сите кориснички податоци и промени (вклучувајќи симболи, книги и табели) од уредот. Пред да ја вратите лиценцата, се препорачува да направите резервна копија (Поставки-> Профил-> Бекап-> Нова резервна копија)и ставање ресурси во облакот (Ресурси-> Мои ресурси) за да може да ги преземете на друг уред. И враќањето на лиценцата и повторната употреба на клучот бараат пристап до Интернет.

5. Како можам да ја заштитам мојата содржина?

Најлесен начин да ја зачувате вашата содржина е да направите резервна копија (Поставки-> Профил-> Бекап-> Ново копија). Сите резервни датотеки се наоѓаат во директориумот TIM_Резервни копии на уредот, од каде што можеме да ги копираме, на пример на нашиот компјутер. Друг пригоден начин е да ги поставите вашите ресурси во облакот (Ресурси-> Мои ресурси).

6. Како да ја префрлите лиценцата на друг уред?

Пренесувањето лиценца бара пристап до Интернет. За да префрлите лиценца, одете на уредот на кој моментално е доделена лиценцата Поставки-> Профил-> Лиценца за враќање. Апликацијата ќе прикаже порака со барање дали навистина сакате да ја вратите лиценцата. Имајте предвид дека враќањето на лиценцата ќе ги избрише сите податоци од уредот. Ако сакате да ги задржите вашите материјали, ставете ги во облакот, што ќе ви овозможи да ги преземете на друг уред доделен на истата лиценца или да направите резервна копија (Поставки-> Профил-> Бекап-> Нова резервна копија)за да ги задржите вашите податоци за подоцнежно враќање на лиценцата за апликација на истиот уред. Давањето согласност за бришење ќе резултира со прикажување на порака со текстуално поле на кое ќе ја препишеме безбедносната шифра. По правилното препишување и потврдување на кодот, апликацијата ќе ги избрише сите податоци и ќе се рестартира без лиценца. На екранот ќе се појави формулар за внесување клуч за лиценца. Сега можеме да го внесеме клучот за лиценца на друг уред.

7. Кои се препорачаните технички барања за уред со Android?

Андроид оперативен систем, верзија мин. 6.0
Фреквенција на процесорот 1200 MHz
1,5 GB RAM меморија
Вградена меморија 8 GB
Вградена камера
микрофон
Пристап до Интернет (кога првпат започна). Уредите со послаби спецификации исто така треба да можат да ја стартуваат апликацијата. Ви препорачуваме прво да го тестирате уредот на демо верзијата.

8. Порака: „Од безбедносни причини, таблетот е блокиран да инсталира апликации од непознати извори“. при инсталирање на уред со Android.

Стандардно, Android не дозволува инсталирање на апликации надвор од продавницата на Google Play. За да овозможите инсталирање на апликацијата Tim, внесете ги поставките, во табулаторот „Заклучи екран и безбедност“, изберете ја опцијата „Непознати извори“ и дозволете ја инсталацијата.

За време на инсталацијата, изгледа како видеото подолу:

9. При стартување на апликацијата, антивирусот прикажува порака за опасна датотека (WINDOWS).

Пораката изгледа како сликата подолу или нешто слично:

Причината за проблемот е што антивирусната програма ја блокираше апликацијата. За да ја извршите апликацијата, треба да одиме до поставките за антивирус на нашиот компјутер. Таму ја наоѓаме ставката „исклучувања“ или „исклучувања“ (оваа ставка може да се скрие под едно од табовите во поставките или во напредните поставки и да се појави под друго име во зависност од софтверот). Под оваа ставка, додаваме нова патека до директориумот каде што се наоѓа апликацијата TIM. Ги зачувуваме и затвораме поставките за антивирус. Сега можеме да ја стартуваме апликацијата TIM. Во случај на проблеми со конфигурацијата на антивирусот, ве молиме контактирајте не преку е-пошта или телефон за помош.

10. При извршување на инсталаторот на апликацијата, се прикажува пораката „Windows го заштити овој компјутер“ (WINDOWS).

Пораката изгледа како сликата подолу:

Пораката се прикажува затоа што Windows го блокира стартувањето на апликации од непознати извори. За да го извршите инсталаторот, изберете „Повеќе информации“ и потоа „Стартувај во секој случај“.

11. Кога увезувам фотографии од галеријата, ја добивам пораката „Преземањето на сликата не успеа“ (ANDROID).

Проблемот најверојатно се должи на неправилна комуникација со галеријата на уредот. За да го решите проблемот, користете друга апликација што е стандардно активирана за да ја прегледате фотогалеријата на уредот. За да изберете друга апликација, проширете го менито (горниот лев агол на екранот), а потоа изберете една од достапните ставки. Пример за избор на апликација е претставен на фотографијата подолу:

12. Апликацијата се прикажува со црни ленти на страните
  1. Кликнете на десното копче на глувчето на иконата на апликацијата TIM и одете во „Карактеристики“

2. Во табулаторот „Компатибилност“, проверете ја опцијата „Стартувај во резолуција на екранот од 640 × 480“ и изберете „ОК“ (ако системот побара од вас да го потврдите дејството како Администратор, потврдете го и со копчето „OK“)

3. Вклучете ја апликацијата TIM - програмата ќе започне со помала резолуција - потоа излезете од апликацијата.

4. Повторно одете во „Карактеристики“ на апликацијата TIM до табулаторот „Компатибилност“ (како во чекор 1) и отштиклирајте ја опцијата „Стартувај во резолуција на екранот од 640 × 480“ и изберете „OK“.

5. Апликацијата треба да се прикажува правилно.